Sunday, October 3, 2010

KERAGUAN HENDAKLAH DIHILANGKANPersoalan:

Apa yang harus dilakukan jika berlaku syak atau ragu dalam solat atau wudhuk?

i. Seseorang yang solat, contohnya ragu samada sudah melakukan rukun solat seperti Fatihah atau belum. Apakah diulang semula atau diteruskan sahaja dengan meninggalkan keraguan tersebut?

ii. Seorang yang sedang hampir menyempurnakan wudhuknya, kemudian ragu samada sudah membasuh kepala atau belum. Apakah perlu kembali kepada membasuh kepala atau diteruskan sahaja menyempurnakan wudhuknya itu?


Jawapan:

Dalam soal keraguan ibadah seperti solat dan wudhuk, ia adalah pertembungan antara dua, iaitu yang asal dan yang mendatang. Seperti seorang ragu samada sudah membaca Fatihah atau belum. Ia ada asal dan ada yang mendatang, yang asalnya dia belum membaca, yang mendatang pula adalah membaca Fatihah tersebut . Atau dalam contoh wudhuk tadi, yang asal ialah dia belum membasuh kepala dan yang mendatang ialah dia sudah membasuhnya.


Prinsip asasnya, bila ada pertembungan seperti itu, hendaklah dikembalikan kepada asal. Jadi bila kembali kepada asal, atau ambil yang asal, maksudnya yang asal itu dilakukan, yang mendatang itu ditinggalkan. Boleh terjadi juga, yang asal itu didahulukan dan yang mendatang itu dikemudiankan.


Jadi dalam contoh seorang sedang solat samada sudah membaca Fatihah atau belum, maka asalnya ialah dia belum lagi membaca Fatihah. Maka untuk itu, jika dia belum rukuk, maka dia memulai membaca Fatihah tersebut. Jika sudah rukuk, rukuk itu tidak terpakai dan dia kena kembali bangun berdiri untuk membaca Fatihah. Selesai membaca Fatihah itu, barulah rukuk semula.Dalam contoh seorang sedang berwudhuk dan ragu samada sudah menyapu kepala atau belum, sedangkan menyapu kepala dengan air itu wajib. Maka asalnya, selepas dia membasuh tangan, dia belum membasuh kepala. Maka dia perlu kembali kepada keadaan dia seperti baru selesai membasuh kedua tangannya. Lalu disapu kepalanya, kemudian mengikut tertib sehingga selesai membasuh kaki.


Contoh-contoh lain:

1. Seorang yang sudah berwudhuk, ragu samada masih dalam wudhuk atau tidak. Dalam hal ini, asalnya ialah dia masih berwudhuk. Yang mendatang ialah melakukan perkara yang batalkan wudhuk. Maka dia menetapkan yang asal iaitu dia masih lagi dalam wudhuk.

2. Seorang yang sedang solat, ragu samada dalam rakaat kedua atau ketiga. Dalam hal ini, asalnya dia belum lagi melakukan rakaat ketiga, maka dia mengambil ketetapan yang rakaat yang dia berada sekarang adalah rakaat kedua.


3. Seorang yang sedang solat, ragu samada tempat solatnya bernajis atau tidak. Jadi dalam hal ini, najis itu adalah perkara mendatang. Maka asalnya tiada najis, dihilangkan keraguan itu dan boleh teruskan sahaja solat.Pengecualian:

1. Bilamana datang yakin, maka yakin itu lebih kuat daripada ragu. Atau yakin itu dengan sendirinya melenyapkan keraguan. Maka apa yang dibincangkan di atas sudah tidak relevan lagi. Contoh yakin tempat solatnya itu bernajis dan mengenai dirinya, justeru diberhentikan sahaja solat dan mengulanginya di tempat yang suci.


2. Ragu yang datang setelah selesai melaksanakan ibadah seperti solat atau wudhuk, maka ragu tersebut sudah tidak relevan lagi. Contoh selesai daripada salam, datang ragu samada sudah membaca Fatihah atau belum, sedangkan Fatihah itu rukun. Justeru ragu itu tidak mempengaruhi. Tidak perlu mengulangi solat atau mengulangi melakukan rukun tersebut. Sama seperti dalam wudhuk, jika wudhuk sudah selesai, datang ragu samada sudah membasuh kepada atau belum, justeru ragu itu tidak mempengaruhi. Namun khusus dalam hal niat, apabila ragu samada sudah berniat atau belum, maka solat atau wudhuk tersebut perlu diulangi. Tidak kira samada masih mengerjakannya atau sudah selesai.

Sekian.

No comments:

Post a Comment